Nuoripari remontoi jugendtaloon avaran kodin – nerokas työtilaratkaisu tuo lisää tilaa

Helsinkiläispariskunnan ensimmäinen omistusasunto muuntui pienillä pohjaratkaisun muutoksilla avaraksi ja oman näköiseksi kodiksi.

Asukkaat: Arkkitehti Ruusa Kokkonen ja puoliso Ville.

Koti: 50 neliön kerrostalokoti vuonna 1906 rakennetussa jugendtalossa Helsingin Kalliossa.

Ensin oli toive alueesta: Helsingin Kallio oli ehdottomana ykkösenä Ruusan ja Villen listalla. Sen vilkkaus, elämänmakuisuus ja eurooppalainen korttelitunnelma miellyttivät tätä paria.

Työpisteen ja olohuoneen välillä on portaat. Ne toimivat tarvittaessa istuinatilana.

Työpiste yhdistyy kätevästi osaksi olohuonetta ja työtilaan vievät portaat toimivat istuintilana, jos vieraita on paljon.

Olohuoneessa on ripaus retrotunnelmaa. Kalusteissa on itse tehtyä, designklassikoita, mutta myös Ikeaa.

Olohuoneessa on ripaus retrotunnelmaa. Louis de Poorteren matto, Koolmat. Senkki on löytö Kätkö Vintagesta, sohva Ikeasta. Mantiksen näyttävä seinävalaisin on hankittu Plusminus Partnersin kautta. Sohvapöytä on itse tehty. Seinällä on Artekin juhlavuoden julisteen lisäksi Vilma Riitinjoen, Outi Kallion ja Eeva-Stiina Niemen taidetta sekä Lissabonista ostettu printti.

Olohuoneessa on komea vihreä kaakaliuuni.

Olohuoneen kruunu on vanha kaakeliuuni, johon toivottavasti löytyy vielä luukut.

”Uusien katujen ja putiikkien kartoittaminen on mieluisa vaihe, ikään kuin palapeliä kokoaisi. Kallioon oli tullut samaan aikaan kun etsimme asuntoa kiinnostavia kahviloita ja putiikkeja ja alueen meno vaikutti hyvältä. Kun tämä asunto tuli vastaan, moni asia täsmäsi. Pidämme molemmat vanhoista rakennuksista ja myös remontointi kiinnosti”, Ruusa kertoo.

Lue myös: Vanhaan rautakauppaan rakennettu loft hurmasi Sannan: ”Tässä toteutuivat kaikki asumisen unelmani”

Ruusan ja Villen koti sijaitsee vanhassa jugendtalossa, joita on alueella paljon. Kalliossa jugendrakennukset olivat alunperin työläisten asuntoja ja monien talojen rappukäytävillä on vielä nähtävissä yhteisvessojen ovet.

Pientä uudelleenjärjestelyä

Ruusan ja Villen asunto oli valmiiksi hyvässä kunnossa. Keittiö ja kylpyhuone oli muutama vuosi aiemmin uusittu, joten koko asuntoa ei ollut tarpeen remontoida.

JO edelliset asukkaat olivat remontoineet keittiön valkoiseksi ja moderniksi.

Keittiö oli jo edellisten asukkaiden jäljiltä valkoinen ja moderni, joten se säilyi remontissa entisellään. Jatkettava ruokapöytä on löytö kuolinpesän huutokaupasta.

Keittiössä on runsaasti kaappitilaa. Korkkipintainen päätyseinä toimii myös muistitauluna.

Keittiön korkkipintainen päätyseinä toimii kätevänä muistitauluna. Kaappitilaa on myös kiitettävän runsaasti.

Asunnon pohja ei kuitenkaan miellyttänyt. Pariskunta päätti pienentää epäkäytännöllisen muotoista makuuhuonetta ja rakentaa korokkeen päälle olohuoneen nurkkaan työtilan. Makuuhuone rajattiin liukuoviseinällä omaksi rauhalliseksi tilakseen. Uudelleenjärjestelyllä olohuone suureni ja sinne saatiin mahtumaan molempien toivoma suurempi ruokapöytä.

Makuuhuoneen seinät on maalattu tummansinisiksi.

Makuuhuoneen seinissä on rauhoittavan sininen maalisävy. Seinälle kiinnitetty valaisin on ostettu Tapanila Storesta.

Makuuhuoneen lipastoa koristavat rönsyävä kukkakimppu ja taidejuliste.

Makuuhuoneen lipastoa koristaa upeasti rönsyävä kukkakimppu. Taidejuliste on Vee Speersin.

Töille oma paikka

Työpisteen koroke toteutettiin yhdessä puusepän kanssa. Arkkitehtinä työskentelevä Ruusa teki itse rakennepiirustukset, puuseppien ratkaistaviksi jäivät tekniset ongelmat, kuten säilytystilan aukeaminen.

Muutamalla askelmalla korotettu työtila erottuu olohuoneesta omaksi huoneekseen ja avartaa tilaa. Portaiden alusta on säilytystilaa.

Työtila on erotettu olohuoneesta puisella rimotuksella, jotta tilaan pääsee valoa. Takaseinällä on puusepällä mittatilauksena teetetyt hyllyt. Korokkeelle mahtuu myös kahden hengen patja, jos yökylään tulee vieraita.

”Ensin arvelin, että oman kodin suunnittelussa ei tarvitsisi tehdä paljoa piirustuksia, koska kaikki on jo omassa päässä. Mutta eihän se niin mene. Villeäkään en saanut suullisesti vakuutettua ja hän teki lopulta omat mallinnoskuvat.”

Työtila on yksi asunnon omaleimaisimmista kohdista ja molemmat ovat siihen tyytyväisiä.

”Luin jostain, että jo metrin korkeusero tuntuu siltä kuin olisi fyysisesti liikkunut kauemmaksi. Korkeuseron vuoksi tuntuu kuin tilat olisivat kauempana toisistaan kuin oikeasti ovat”, Ruusa sanoo.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 8/2018.

Avainsanat remontti sisustus

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti