Sisustusarkkitehti neuvoo: näin valitset täydellisen sohvan

Sohvia suunnitellut sisustusarkkitehti Samuli Naamanka kertoo viisi vinkkiä sohvan valintaan. Tämä opas on pakollista luettavaa jokaiselle sohvan ostoa suunnittelevalle.

1 Ota pohjapiirros mukaan kauppaan

”Ihmiset ostavat liian isoja sohvia tilaan nähden”, Samuli Naamanka sanoo. Naamangan virolaiselle huonekaluvalmistaja Softrendille suunnittelemat sohvat lanseerattiin elokuussa.

Huonekaluliikkeen isossa hallissa sohva näyttää pienemmältä kuin tavallisessa kotiolohuoneessa. Ota siis olohuoneen pohjapiirros ja mitat mukaan ostoksille. Niin varmistat, että olohuoneessa mahtuu liikkumaan, sohvan ympärille jää ilmavuutta ja sohvapöytäkin mahtuu.

Huomioi myös käsinojat. Ne vaikuttavat sohvan kokoon ja ilmeeseen. Muhkeat tarvitsevat enemmän tilaa ympärilleen kuin kapeat.

”Mitoitus on äärimmäisen tärkeä asia. Olen ilokseni huomannut 60-lukulaisen keveyden ja kapeamman mitoituksen yleistyvän tämän päivän sohvissa.”

2 Kokeile, kokeile ja kokeile

Sohvalla löhötään ja katsellaan elokuvia, istutaan lukemassa kirjaa ja sohvalle kokoonnutaan seurustelemaan. Sohvan sopivuuden käyttötarkoitukseensa saat selville vain kokeilemalla.

Muutama muistisääntö auttaa alkuun: Syvä sohva on yleensä omiaan loikoiluun, kapeampi istumiseen. Matalasta, syvästä ja pehmestä sohvasta on hankalampi kavuta ylös varsinkin lyhyillä jaloilla tai huonolla liikkuvuudella.

Sohvan koeistuminen on onneksi helppoa. Älä pelkää röhnöttää liikkeessä.

sohvan osto-opas

Kuva: Jorma Marstio/Otavamedia

Vilkaise sohvaa samalla takaapäin. Siistin takapuolen voi sijoittaa muuallekin kuin seinää vasten. Jos sohva tulee ikkunan eteen, eihän selkänoja peitä näkymää?

3 Syynää sisältö

Laadukasta huonekalua etsiessä ei kannata unohtaa yksityiskohtia.  Tutki, mistä materiaalista sohvan runko on rakennettu ja millainen rakenne ja materiaali tyynyjen sisällä on.

”Vaneri ja puu ovat kestäviä. Lastulevyn kanssa voi tulla pidemmän päälle ongelmia”, Naamanka kertoo.

Untuva- ja höyhentäyte tarvitsee säännöllistä pöyhimistä näyttääkseen hyvältä. Vanu tuo tyynyihin ryhdikkyyttä.

4 Valitse kangas tarpeidesi mukaan

Sohvakankaan vaatimukset vaihtelevat lapsi- ja lemmikkiperheissä ja yksin asuvilla. Mieti, mikä oma tarpeesi on. Halutko helposti puhdistettavan keinokuitukankaan tai kaipaatko luonnonmateriaalien tuntua?

sohvan ostajan opas

Kuva: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Kankaan ominaisuuksia mitataan erilaisilla luvuilla. Nyppyyntymis- eli pillinkiarvon tulee olla neljä tai viisi, valonkeston korkein arvo on viisi. Kotisohvalle riittävä lukema hankauksenkesto eli Martindale-luvuksi on 20 000.

”Sohvan voi aina verhoiluttaa uudelleen, jos haluaa pitää vanhan rungon”, Naamanka muistuttaa.

5 Älä pihistele

”Sohvan valinnassa ei kannata kitsastella. Säästäisin mieluummin jossain muualla”, Samuli Naamanka sanoo.

Sohva on yksi kodin eniten käytetyistä kalusteista, jonka on tarkoitus kestää vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Ostohetkellä iskenyt saituus voi kostautua nopeasti kuluvana sohvana.

”Hyvälle, laadukkaalle sohvalle löytyy kyllä second hand -markkinat”, Naamanka vinkkaa.

Keskustelu

Yksi vastaus artikkeliin “Sisustusarkkitehti neuvoo: näin valitset täydellisen sohvan”

  1. AvatarSohva sanoo:

    Sohvan kannattee ostaa aina juuri sinulle sopivan, eikä vain semmoista mikä on juuri nyt ”in”. Sohvan valinnassa kannattee huomioida myös sohvan hinta. Halvin on myös yleensä huonoin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti