Unelmieni kylpyhuone alkaa vihdoin olla valmis! Tässä postauksessa vastauksia kysymyksiin, joita esitin Vilén & Syrjäsen työnjohtaja Jesse Savolaiselle pienen kylpyhuoneen remontista ja vaiheista. Koko kylpyhuone paljastuu alkuvuoden Deko-lehden kotijutussa!

Yksityiskohdilla on väliä. Kauniin puhdaslinjaisen Gustavsbergin Estetic-hanan rinnalle sopivat esimerkiksi MUJIn koruttomat hammasharjat telineineen.

Mitä pienen kylpyhuoneen remontissa kannattaisi erityisesti huomioida?
Kun kylpyhuonetta suunnitellaan, täytyy huomioon ottaa esimerkiksi kuinka paljon kylpyhuoneen seinät mahdollisesti kasvavat paksuutta remontissa. Kun kalusteita ja muita varusteita kuten suihkuseinää mietitään, on hyvä tehdä tarkat mittaukset paikan päällä, sillä se vaatii sentintarkkaa suunnittelua.

Kerrotko lyhyesti, mitä kaikkea tässä kylpyhuoneessa jouduttiin tekemään?
Kyseisessä kylpyhuoneessa tehtiin suhteellisen laaja remontti, mikä on hyvä asia kun kyseessä on iäkäs kylpyhuone. Kaikki pinnat purettiin ja viemärit ja vesijohdot uusittiin. Myös rakenteita, kuten lattianpintalaatta ja hormin muurattu seinä uusittiin.

Mitä lupia remonttiin tarvittiin?
Kun muutostöitä tai remontteja tehdään, tarvitaan aina taloyhtiön muutostyölupa. Tässä tapauksessa tehtiin työsuunnitelma, joka lähetettiin isännöitsijätoimistoon.

Alusta lähtien tiesin etten halua perinteisiä peilikaappeja. Katseita kääntävän upea peili oli haussa pitkään, mutta lopulta Proloquen kolmeosainen, käänneltävä peili oli kylpyhuoneen 60-lukuhenkiseen tyyliin täydellinen!

Jouduttiinko tässä kylpyhuoneessa tutkimaan asbestin mahdollisuus? 
Asbestit tutkittiin kaikista kylpyhuoneen purettavista pinnoista. Jos rakennus on rakennettu ennen vuotta -94, on tarkistus asbestin varalta pakollista remontin yhteydessä.

Suihku löytyi lopulta Gustavsbergin valikoimista. Halusin allashanan tapaan kauniin puhdaslinjaista muotoilua, ilman ylimääräisiä, rumia muoviosia. Käsisuihkun lisäksi haaveissa oli pyöreä, moderni sadettaja. Tämä G2 suihku Estetic -termostaatilla sopi kylppäriin täydellisesti!

Oliko kylpyhuoneen purkuvaiheessa jotakin ongelmia?
Purkuvaiheessa haasteita oli lähinnä siksi, koska tämän ikäluokan kylpyhuoneita purettaessa ei aina ole tietoa missä sähköt ja vesijohdot menevät seinillä ja lattiassa – alkuperäisiin kuviin ei oikein voi luottaa vanhoissa kohteissa. Valurautaviemärin poistotyössä pohjalaatta murtui ja jouduimme häiritsemään myös naapuria, jotta pohjalaatta saatiin ehjäksi. Tämä on yleinen ongelma kohteissa, joissa on vanha kaivo syvällä lattiassa ja lattian paksuus ei ole suuri.

Kerrotko työvaiheet tekojärjestyksessä?

 1. Huoneiston suojaus
 2. Suunnittelu
 3. Purkutyöt
 4. Viemärimuutostyöt
 5. Lattioiden ja seinien tasoitustyöt
 6. Seinien levytystyöt
 7. Vedeneristys
 8. Laatoitus, saumaus
 9. Ala-katon rakennustyö
 10. Vesikalusteiden asennus, muiden kalusteiden asennukset
 11. Siivous ja putsaus, jälkiviimeistelyt (esimerkiksi listoitukset)

ABL:n laatat sopivat täydellisesti 60-luvun kylppärin henkeen. Ei liian modernia, muttei liian romanttisen vanhahtavaakaan. Lue lisää laatoista täältä!

Miksi tässä kohteessa päädyttiin käyttämään valmiita seinälevyjä eli tulppamärkätilalevyjä?
Kohteessa käytettiin siis seinien tasoitteen ja vedeneristyksen sijaan tulppalevyä. Tulppamärkätilalevyn keveys, helppo työstettävyys ja asennuksen nopeus ahtaissakin tiloissa merkitsee jopa päivien ajansäästöä märkätila-asennuksissa. Levyjen innovatiivinen, patentoitu asennustapa helpottaa asentamista ja pontattu reunaprofiili varmistaa sauman vesitiiveyden. Laatoitusvalmista kylpyhuoneen seinää syntyy ammattilaiselta jopa 10–15 m² tunnissa. Kevyttä levyä on myös vaivatonta siirrellä työkohteessa yksinkin. Vedeneristäjältä säästyy reilusti aikaa, kun rakennuslevyille ei tarvitse sivellä erikseen vedeneristettä ja odottaa sen kuivumista, vaan voit laatoittaa suoraan märkätilalevyn päälle heti kun levyjen saumat on nauhoitettu.

Onko tärkeää dokumentoida eri työvaiheet?
Dokumentointi on tärkeää ja jopa pakollista. Esimerkiksi sähkötöistä tehdään mittauspöytäkirja, sekä vedeneristyksestä tehdään erillinen työmaapäiväkirja. Eri työvaiheet on myös hyvä dokumentoida esimerkiksi valokuvin. Myös eri työvaiheiden valmistuspäivämäärät kannattaa merkata ylös.

Koska kylpyhuone on pieni, ei allaskaappi saanut olla liian massiivinen tai huomiota herättävä. Gustavsbergin kapea Graphic-allaskaappi ihanilla nahkavetimillä vastasi toiveisiini, ja istuu superhyvin pieneen tilaan (ja sen sisään saa hyvin piilotettua ne rumimmat kosmetiikkapurkit).

Miten tässä kylpyhuoneessa otettiin huomioon lähestyvä taloyhtiön putkiremontti?
Se otettiin huomioon uusimalla vesijohdot koko kylpyhuoneen osalta. Myös kaikki viemäröinnit kylpyhuoneen osalta uusittiin aina putkikuiluun asti.

Mitä vanhalle seinäpatterille kylpyhuoneessa tehtiin?
Vanha vesikiertoinen seinäpatteri poistettiin ja korvattiin sähköisellä lattialämmityksellä. Sen olisi myös halutessa voinut korvata nykyaikaisella ”rättipatterilla”, joka kytkettäisiin vesikiertoon. Tässä kylpyhuoneessa ei asennettu rättipatteria tilan ahtauden takia.

Kylpyhuoneeseen lisättiin lattialämmitys, jonka säädin valittiin tietenkin laattoihin sopivaksi. Lattialämmityksen avulla kylpyhuone kuivuu hetkessä suihkun jäljiltä.

Miksi putket päätettiin vetää pintavetoina?
Rakennukseen asennettava vesijohto ja siihen liitetyt laitteet on sijoitettava siten, että mahdollinen vesivuoto voidaan havaita luotettavasti ja ajoissa ja vesijohto voidaan myös helposti tarkastaa ja korjata. Märkätilan lattiaan ei saa tehdä vesijohtojen läpivientejä.

Minkälainen vastuu on urakoitsijalla / valvojalla / asunnon omistajalla eli tilaajalla?
Urakoitsijan vastuut ovat kokonaiskuvassa suuret. Urakoitsijan vastuulla ovat esimerkiksi dokumentointi työvaiheista, aikataulutus sekä työvaiheiden järjestys työmaalla. Urakoitsija vastaa tehdystä työstä ja siitä että työ on suoritettu hyvää rakennustapaa kunnioittaen.
Valvojalla on myös oma vastuunsa katselmuksista. Valvoja antaa tiettyjen työvaiheiden jälkeen luvan seuraavalle työvaiheelle. Lisäksi valvoja myöntää esimerkiksi tarvittavat tulityöluvat, tarkastaa asiapapaerikirjat sekä hyväksyy käytetyt materiaalit.
Tilaajalla on vastuu suunnitelusta ja materiaalivalinnoista. Tilaaja voi tietenkin myös ulkoistaa vastuut ja suunnitelmat halutessaan ulkopuoliselle.

Muuta huomioitavaa?
Työn tilaajan kannattaa pyytä urakoitsijaa toimittamaan alustava aikataulu, sekä pyytää ilmoittamaan mikäli aikatauluihin tulee muutoksia. Myös lisätyöt kannattaa pyytää erikseen kirjattuna tarjouspyyntönä, jonka tilaaja hyväksyy. Viestintä tilaajan ja urakoitsijan kannattaa aina suorittaa sähköpostitse tai tehdä muistio, jos palaveri pidetään työmaalla. Näin vältytään epäselviltä tilanteilta.

WC-istuimet ovat usein erityisesti jalkaosastaan kiemurtelevia ja siksi myös vaikeasti putsattavia. Kuten hanoissa, tässäkin halusin puhdaslinjaista ja yksinkertaista muotoilua. Gustavsbergin estetic-wc-istuin on malliltaan kaunis ja supersimppeli.

SaveSave

SaveSave

SaveSave