Kylppäriremonttia on toki ihana suunnitella, kun antaa itsensä haaveilla unelmien kaakeleista, trendikkäistä kylpyhuonekalusteista ja täydellisistä yksityiskohdista. Kylpyhuoneen remontointi ei kuitenkaan aina ole ihan yksinkertaista, ja myös itse pääsin projektin aikana yllättymään useasti asioista, joita en ollutkaan ottanut huomioon. Onneksi olin valinnut remonttini tekijän hyvin. Vilén & Syrjänen Oy hoiti kaiken alusta loppuun, eikä tällaisen remppaensikertalaisen tarvinnut huolehtia siitä, etten etukäteen tiennyt kylpyhuoneen remontoimisesta oikeastaan mitään.

Kysyin Vilén & Syrjäsen työnjohtajalta Jesse Savolaiselta muutamia kysymyksiä, jotka askarruttivat ennen remonttia ja pyörivät varmasti monen muunkin kylpyhuoneen remontoimista harkitsevan mielessä.

Jos hankkii asunnon, jossa kylpyhuone on huonokuntoinen, mitä täytyisi ensimmäisenä selvittää ennen remonttisuunnitelmia?

”Ensimmäisenä on hyvä selvittää, milloin taloyhtiö on suunnitellut putkiremonttia tehtäväksi. Jos kylpyhuoneremontin haluaa teettää itse, kannattaa ammattilaisen kanssa laatia työsuunnitelma, jonka jälkeen on helppo hankkia tarjouksia kohteesta.”

Minkälaisiin yllätyksiin eri ikäisten talojen kylpyhuoneiden remontissa täytyy varautua?

”Vanhemmissa huoneistoissa on erityisen tärkeää, että ammattilainen laatii työsuunnitelman. Näin osataan ottaa huomioon mahdolliset riskit, kuten lattia- ja seinärakenteiden heikko laatu tai vesiputkien huono kunto.”

(Kuva H&M Home)

Minkä ikäisissä taloissa asbestin riski on suurin? Kuka asbestin saa poistaa?

”Erityisen paljon asbestia löytyy vuosien 1963 ja 1979 välillä rakennetuista rakennuksista, mutta kaikissa ennen 1994 valmistuneissa taloissa täytyy suorittaa asbestikartoitus purettaville pinnoille. Asbestipurkua saa suorittaa vain koulutuksen saanut henkilö, joka työskentelee yrityksessä, jolle on myönnetty asbestipurkulupa.”

Kannattaako kylpyhuonetta remontoidessa tehdä mitään itse vai palkata työhön suosiolla aina ammattilainen?

”Lähtökohtaisesti minusta koko remontti kannattaa teettää ammattilaisella, koska kaikki työvaiheet on tärkeää suorittaa oikein.”

(Kuva Lapuan Kankurit)

Mitä kannattaa huomioida, kun kylpyhuoneen remontille valitsee tekijää?

”On tärkeää löytää yritys, joka suoriutuu töistä teknisesti oikein. Pääurakoitsijalla olisi myös hyvä olla kontaktit putki- ja sähköyrityksiin sekä tarvittaessa myös ilmanvaihtoyritykseen. Silloin töiden aikataulutus ja yhteensovittaminen tapahtuu pääurakoitsijan puolelta. Urakoitsijalta olisi hyvä löytyä referenssi kohteita vastaavista töistä sekä työntekijöiltä tarvittavat koulutukset ja pätevyydet vaadittuun työhön.”

Minkälaisia lupia tarvitaan kylpyhuonetta remontoidessa?

”Kylpyhuoneen remontointiin tarvitaan taloyhtiöltä lupa, mikäli kyseessä on yhtiömuotoinen kohde. Jos rakennustöiden ohella tehdään poikkeavan suuria muutoksia rakenteisiin, tarvitaan myös rakennuslupa.”

(Kuva Ferm Living)

Minkälaisia eroja erilaisissa laatoissa on asennuksen suhteen (esim. laatan materiaali, koko, muoto)? Minkälainen merkitys sillä voi olla remontin hintaan?

”Laatan koko ja muoto vaikuttavat oleellisesti työn hintaan – mitä erikoisempi laatta, sitä kalliimpi on asennustyö. Ns. normaalit koot laatoissa ovat: lattia 10 x 10 cm ja seinät 15 x 15 cm tai 25 x 40 cm.”

Minkälaisia asioita täytyy huomioida kylpyhuoneen sähkötöitä ja valaistusta suunnitellessa? 

”Sähkötöistä on hyvä teettää suunnitelma, jonka sähkötöiden toteuttaja katsoo läpi ja kertoo ammattinäkemyksensä. Tämä helpottaa myös tarjouksen laskemista.”

Ovatko ledit korvanneet halogeenit kylpyhuoneissa?

”Kyllä, nykypäivänä ledi-valaisimet korvaavat halogeenipolttimot.”

(Kuva H&M Home)

Mintä turvallisuusseikkoja sähkötöiden osalta täytyy huomioida kosteassa tilassa? Onko jotain tiettyjä turvaetäisyyksiä, joita tulee noudattaa?

”Märkätiloissa on seuraavanlaisia säännöksiä: Kaikkien sähkötarvikkeiden ip-luokka täytyy olla 44. Pistorasian (myös peilikaapin yhteydessä oleva) on oltava vähintään 1,2 metrin päässä suihkun suuttimesta tai 60 cm ammeen ulkoreunasta. Kaikki märkätilan pistorasiat tulee olla vikavirtasuojattu.”

Suositteletko lattialämmityksen asentamista kylpyhuoneeseen? Mitä muuta hyötyä siitä on kuin mukavan lämmin lattia?

”Märkätiloissa niin sanottu lattian mukavuuslämpö myös kuivattaa tilaa. Jos sauna- tai kylpyhuoneremontti on edessä, on lattialämmitys lähes itsestäänselvä valinta. Lämmitykseen ja miellyttävään lattiatuntumaan riittää, että lattian lämpötila on vain muutaman asteen huonelämpötilaa korkeampi. Jos kylpyhuoneesen valitaan lattialämmitys, jäävät myös seinäpinnat vapaiksi.”

(Kuva Hemtex)

Kuinka paljon aikaa keskimäärin kylpyhuoneremontti vaatii, jos eteen ei tule isoja vastoinkäymisiä? 

”Kylpyhuoneremontin kestoon vaikuttaa sen laajuus, mutta suunnilleen noin 4–6 viikkoa.”

Minkälaiseen budjettiin kylpyhuoneremontissa kannattaa varautua?

”Riippuen remontin laajuudesta, keskimäärin kylpyhuone maksaa noin 1900,0€ / lattia m².”

(Kuva Gustavsberg)

Voiko tulevan putkiremontin huomioida tai ennakoida vanhan huoneiston kylpyhuoneremontin teon yhteydessä?

”Taloyhtiöön tulevaan putkiremonttiin voi varautua tekemällä laajamittaisen kylpyhuoneremontin. Remontissa pitäisi olla tehtynä kaikki samat muutokset mitä linjasaneerauksessa aiotaan toteuttaa. Mikäli kaikki samat muutokset on tehty huoneiston märkätiloissa jo ennen linjasaneerausta, voidaan kylpyhuone jättää nykyiseen muotoonsa. On tärkeä muistaa, että nämä käsitellään aina yksittäistapauksina.”

 

 

SaveSave