Jos värien päättäminen voi olla tuskaista liian suuren valikoiman vuoksi, niin entä sitten laattojen valinta? Kuten kaikkien muidenkin päätösten suhteen, aloitin selailemalla inspiraatiokuvia ja miettimällä, mitä todella kylpyhuoneelta ja keittiöltä haluaisin. Tässä omia pohdintojani, vinkkejä ja ajatuksia laattojen valinnasta, niin kylpyhuoneeseen kuin keittiöönkin.

Laatat 60-luvun kylpyhuoneeseen

Asuntoni 60-luvun kylpyhuone on hyvin pieni (alkuperäiskuvat ensimmäisessä postauksessani), joten laattojen valinnassa oli mietittävä huolella myös tilan kokoa ja mittasuhteita. Jouduin siksi luopumaan useista alkuperäisistä laattahaaveistani. Tiesin nopeasti haluavani tumman kylpyhuoneen. En halunnut perinteisiä ja tylsiä laattoja, joita olin nähnyt lukuisissa jo putkiremontoiduissa asunnoissa. Harmaata 10 x 10 cm laattaa lattiassa ja hieman isompaa valkoista laattaa seinissä. Kaikkea muuta kuin persoonallista ja mielenkiintoista.

Oikeat laatat eivät löytyneet ensimmäisellä yrityksellä. Rajasin etsintäni entuudestaan minulle tuttuun, mutta laajan valikoiman omaavaan ABL-laatat -liikkeeseen. Aluksi halusin seiniin kalanruotoladontaa ja lattiaan pienen pientä hexagon-laattaa. Kalanruotoladonta ei kuitenkaan ole se helpoin ja edullisin, ja erikoinen ladonta ei välttämättä toimisi useassa seinässä näin pienessä tilassa. Välillä pientä laattaa mietittiin myös seiniin, mutta vaikka usein ajatellaan että pieni laattaa sopii pieneen tilaan ja iso laattaa suureen tilaan, ei tälle säännölle kannata sokeutua. Pienen pieni ja tumma mosaiikki-laatta pienessä kylpyhuoneessa voisi luoda myös sekavan ja rauhattoman tunnelman.

Viimeinen yhdistelmä ennen lopullisten laattojen löytymistä oli yksi tehosteseinä kalanruotoladonnalla, loput seinät suurella mustalla laatalla ja lattia pienellä hexagonilla. Ison laatan vaikea asennus kuitenkin tuli jälleen vastaan. Myöskin ajatus tehosteseinästä romuttui, kun pyykinpesukone oli pidettävä kylpyhuoneessa.

Nollasin ajatukset täysin ja mietin budjettia. Olin valitsemassa kylpyhuoneeseen tilauslaattoja, ei mitään kalleimpia mahdollisia, mutta ei kyllä edullisimpiakaan. Tilaus kestäisi viikkoja, tuotteet olisi vaikea asentaa eikä kustannuskaan olisi kovin pieni. Aloitin alusta selailemalla kaikki ABL:n varastotuotteet läpi. Silmiini osui perinteisen mallinen 10×10 cm hexagon-laatta Red Quarry, joka oli sävyltään erikoinen, hieman savenpunainen ja pinnaltaan karhea. Sen pariksi valikoitui nopeasti isompi, myös kuusikulmainen, musta mattalaatta Hexatile Negro. Ja tästä parista tuli nopeasti lopullinen laattayhdistelmäni.

Nyt olen siis tyytyväinen, että jouduin luopumaan alkuperäisistä suunnitelmistani. Savensävyinen lattia on trendikäs, mutta silti ajaton ja kunnioittaa asunnon henkeä. Kuusikulmaiset laatat ovat perinteisen malliset, mutta iso tumma seinälaatta ei kuitenkaan ole tylsä ja se tavallisin vaihtoehto. Tyylikkäitä ja persoonallisia ratkaisuja voi siis syntyä tavallisemmillakin laatoilla, ei vain niillä kalleimmilla ja erikoisimmilla.

Laattojen puhdistuksesta

Mietin laattoja valitessani myös paljon niiden puhdistamista, niin saumauksien kuin pintamateriaalienkin osalta. Jututin asiasta ABL:n Erika Forsmania, joka kertoi että laatan pintaa voi puhdistaa useimmiten vain pelkällä vedellä tai sitten mahdollisimman neutraalilla pesuaineella. Aina pesuainetta käytettäessä tulisi laatan pinta huuhtoa huolellisesti, sillä monen laatan pinta voi vahingoittua liian vahvoista pesuaineista. Tämä onkin virhe, jonka moni tekee laattapintoja putsatessa. Matta- tai kiiltäväpintaisen lasitetun laatan puhdistuksessa tai likaantumisessa ei ole suuria eroja, mutta kiiltävä laatta voi tietenkin heijastaa helpommin tahroja, kuin mattapintainen.

Persoonallisuutta keittiön seinään

Keittiön seinässä oli alunperin vain kapea kaistale pientä laattaa (kuvia alkuperäisestä keittiöstä tässä postauksessa), mutta halusin laatoittaa kokonaisen seinän näyttävästi. Mielessä kävivät niin tiililadonta kuin marokkolaishenkinenkin laatta. Kalanruoto-ladontahaaveiden kariuduttua kylpyhuoneessa halusin jotain sen henkistä keittiöön. Valitsin monipuolisen Chevrol-laatan, jonka voisi halutessaan latoa monin eri tavoin. Oma suosikkini on kuitenkin nuolta muistuttava pystyladonta. Tarkka sävy valikoitui vasta keittiökaappien värin selvitessä.

Käännä katse saumauksilla

Ennen saumaukset olivat aina automaattisesti valkoiset. Nyt kuitenkin ne ovat oleellinen osa laattojen kanssa leikittelyä. Saumasävyjä löytyy paljon aina vaaleista harmaista pikimustaan asti. Itse halusin laattojeni erottuvan, mutta sauma ei kuitenkaan saisi olla räikeä. Kylpyhuoneeseen tulee hieman helmenharmaata tummempi sävy, joka sopii savenpunaiseen lattiaan ja saa mustat laatat erottumaan toisistaan. Harmaa on kuitenkin hienostuneempi kuin perinteinen valkoinen, eikä kellastu yhtä helposti. Keittiöön taas tulee tummempi harmaa, joka nostaa vaalean laatan esiin. Tumma harmaa on mustaa pehmeämpi ja hillitympi vaihtoehto.

Kuvien mallilaatat ABL-laatoilta.