Keittiö on näin intohimoiselle ruoanlaittajalle yksi kodin tärkeimmistä huoneista, sillä siellä todella vietetään aikaa. Ensimmäisenä keittiööni valikoitui yllättäen lattia. Halusin päästä vanhasta epämääräisen kirjavan vaaleasta lattiasta eroon ja tilalle löytyi pian kuvauskäytöstä ylijääneet Timberwisen upeat, tummat lankkuparketit, jotka riittäisivät täydellisesti yhteen huoneeseen.

Kävin fiilistelemässä keittiöitä monessa eri liikkeessä. Vierailin Saari-keittiöiden liikkeessä useasti ja upeat näytekeittiöt lumosivat minut. Myös rajaton valikoima kaappien sävyjen valinnassa kiinnosti. Usein vaihtoehdot voi laskea kahden tai jopa yhden käden sormilla, mutta nyt kaikki Tikkurilan, RAL-värikarttojen ja NCS:n sävyt olisivat valittavissa. Myös puupintoja löytyi laidasta laitaan: perinteistä koivua, tammea, pyykkiä sekä spesiaalimpaa tiikkiä, mahonkia, pähkinäpuuta ja lehtikuusta. Värejäkin tärkeämpää kuitenkin oli joustavuus mittasuhteissa. Monilla yrityksillä keittiökaappien ovet tulevat alihankintana samoilta tehtailta ja siksi valikoimat ovat rajalliset. Saaren ovet ja rungot valmistetaan omissa tehtaissa, mikä mahdollistaa juuri itselle täydellisen keittiön suunnittelun.

Tässä toivelistani (ja kriteerini) ennen kuin keittiön suunnittelu oli edes päässyt kunnolla alkuun:
Nahkavetimet: Ne olivat olleet pitkään haaveeni, ja halusin sellaiset ehdottomasti uuteen keittiööni.
Säilytystila: Ruoka- sekä astiahullulla täytyy olla kunnolla säilytystilaa, sillä keittiö on voitava pitää myös pintapuolin tyhjänä kuvausten takia.
Ilmavuus: Kukapa pitäisi ahdistavan ahtaista keittiöistä. Koska keittiössä on muutenkin usein kuuma, pitäisi keittiön tunnelman olla hengittävä ja raikas.
Laatat: Asuntoni keittiössä oli alunperin vain kapea kaistale kaakeleita, mutta olin aina haaveillut koko seinän kaakeloinnista ja tiesin haluavani kaakeloidun seinän uuteen keittiöön.
Persoonallisuus: En halunnut perusvalkoista keittiötä, vaikka tarkoituksena oli pitää keittiö raikkaana. Kuten muuallakin asunnossa, halusin viljellä hillittyjä harmaan sävyjä tasavalkoisen sijaan.
Laatu: Kun keittiö on kovassa käytössä, alkavat huonolaatuiset koneet, reistailevat vetolaatikot ja pienet epäkäytännöllisyydet ärsyttää nopeasti. Keittiön tulisi olla laadukas.
– Valaisu: Myös valaisun oli oltava enemmän kuin tunnelmavalaisu, sillä keittiössä oikeasti valmistetaan paljon ruokaa. En kuitenkaan halunnut liian näkyviä tai huomiota herättäviä valaisimia.

Vaikka rakastan sisustuksen suunnittelua, ei minulla kuitenkaan ole minkäänlaista ammatillista taitoa suunnitella kokonaista keittiötä ja sen mittasuhteita. Siksi oli helpottavaa, että Johanna Saari auttoi suunnittelemaan juuri omaan keittiööni täydelliset kalusteet jo valikoitujen materiaalien perusteella. Haastattelin myös Johannaa keittiön suunnittelusta ja trendeistä.

Keittiön suunnittelussa tulee ottaa huomioon esimerkiksi nämä asiat:
1. Kodinkoneiden valinta (esimerkiksi jääkaappi, mikro, astianpesukone, sähkö- tai kaasuliesi)  – mitkä kodinkoneet halutaan ja miten ne sijoitetaan.
2. Työtasojen määrä, sillä usein keittiöissä unohdetaan työskentely- ja laskutilan tärkeys.
3. Kulkuvälien on oltava tarpeeksi suuret, jotta keittiöstä ei tule liian ahdasta ja täyteen ahdetun tuntuista. Usein esimerkiksi saarekkeita halutaan niille aivan liian pieniin keittiöihin, jolloin tilasta katoaa ilmavuus.
4. Talon henki. Esimerkiksi superromanttinen keittiö riitelee helposti vaikkapa 60-luvun kerrostalon tyylin kanssa. Vaikka tämä voi tuntua mitättömältä seikalta, on talon omalla aikakaudella oikeasti merkitystä täydellisen keittiön suunnittelussa.
5. Vetimet. Esimerkiksi nahkavetimen kanssa on huomioitava astianpesukoneen avautumismekanismi, sillä nahkavedin ei kestä yhtä voimakasta vastusta kuin perinteinen nuppivedin.
6. Hyvä valaistus on keittiössä tärkeää. Nykyään lähes kaikki valaisimet ovat led-valoja ja esimerkiksi led-valonauha on suosittu vaihtoehto huomaamattomaksi valaisimeksi keittiön kaappien alle.


Keittiöön uppoaa sata erilaista elementtiä, mutta viimein alustava listaus unelma-keittiöni materiaaleista alkaa olla valmis! Kirjoittelen vielä myöhemmin tarkemmin keittiön yksityiskohdista, kuten tason ja laitteiden valinnasta. Mutta tästä on hyvä aloittaa:
– tumma lankkuparketti
– koko seinä laatoitettuna ABL:n Chevrol-laatoilla
– suorat ja tasapintaiset kaappien ovet Tikkurilan harmaalla 1901-sävyllä
– integroitava astianpesukone Ikeasta
– led-valonauha kaappien alle
– Stalan terästaso altaalla
– tumman harmaa taso oikean puolen kaapistoille
– Gustavsbergin hana korkealla juoksuputkella
– Smegin retrohenkinen, musta jääkaappi-pakastin
– omilla jaloillaan seisova, musta kaasuliesi Kaasuvalolta

Tässä vielä pohjapiirrustukset uudesta keittiöstäni:

 

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave