Graafikkona ja valokuvaajana väreillä leikittely ja niiden harmonia on aina ollut minusta kiinnostava asia. Oli selvää, etten halunnut kenenkään muun suunnittelevan kotini väripalettia, vaan halusin tehdä sen itse. Mutta mistä aloittaa kun vaihtoehtoja on enemmän kuin kuvitella saattaa?

Itse aloitin marssimalla lähimpään remonttitarvikeliikkeeseen ja poimin kaikki yhtään silmääni miellyttävät värinäytelaput mukaani. Tässä vaiheessa en edes yrittänyt miettiä järkeviä, toisiinsa helposti yhdistettäviä värejä. Nappasin mukaani kaikki sävyt, jotka olivat mielestäni kauniita. Ja voi kuulkaa niitä oli paljon.

Selasin suosikki-ideakirjastoani, Pinterestiä, ja lukuisia sisustuskansioitani. Fiilistelin niin vaaleita ja hentoja sävyjä kuin tummia ja dramaattisiakin värejä. Päässäni alkoi hahmottua kuva siitä, minkälaisia nyansseja ja tunnelmaa halusin väreillä kotiini luoda. Pienemmästä makuuhuoneesta halusin ehdottomasti voimakkaan ja tumman. Olohuoneeseen taas halusin jotain helposti yhdisteltävää, mutta sopivan vahvaa sävyä.

Paras tapa löytää juuri omaan asuntoon oikeat sävyt on teippailla värimalleja huoneiden seiniin. Epämääräisen sävyiset keinovalot remonttiliikkeessä eivät kerro vielä mitään ja moni oma suosikkini tippuikin heti listalta, kun vein ne luonnonvaloon asuntooni.  Myös jokaisessa huoneessa on oma valonsa. Siksi on tärkeää, että jokaisen huoneen sävyn katsoo juuri siellä mihin kyseinen väri on tulossa. Tämä auttoi ainakin minua karsimaan heti kättelyssä ison osan sävyistä, jotka eivät todellakaan olisi toimineet kodissani.

Lopulta suosikkisävyni olivat löytyneet: Tikkurilan tummanvihreä Syvänne, tummahko hieman ruskeaan taittava harmaa Kalsiitti, vaalea helmenharmaa Piazza sekä perusvalkoinen. Vaikka väripaletti näin kuvattuna näyttääkin melko perinteiseltä ja tylsältä, ovat värit seiniin maalattuna huomattavasti kiinnostavammat. Vaikka kodistaan siis haluaisikin persoonallisen, ei värien välttämättä tarvitse kuitenkaan olla tämän räväkämpiä paperilla.

Vielä yhden värin lisääminen palettiin kuitenkin mietityttää. Tämän hetken trendisävyjä ovat punertavan, saven ja tiilen sekä ihon sävyt. Ensimmäinen reaktioni niihin oli ei ikinä. Vähän ajan sulattelun (ja satojen upeiden trendi-sisustuskuvien) jälkeen alkoivat sävyt kuitenkin kiehtoa. Niitä ei toistaiseksi löydy tarkasta remonttisuunnitelmastani, mutta houkuttaisi maalata esimerkiksi Rooibos, Etruski tai Madras -sävyllä vaikkapa eteisen seinä, joka on alunperin perusharmaa ja alkuperäisessä suunnitelmassani halusin siihen tumman Syvänne-vihreän. Saa nähdä löytääkö tämä trendiväri tiensä asuntooni!

Tässä vielä kiteytettynä vinkkini täydellisen väripaletin löytämiseen.
1. Ota mieluummin liikaa kuin liian vähän sävyvaihtoehtoja mukaasi kaupan värimallihyllyltä. Älä yritä tehdä liikaa päätöksiä jo maaliliikkeessä.
2. Testaa sävyt asunnossa ja värille tarkoitetussa huoneessa (teippaamalla testilappuja seiniin), sillä asunnon jokaisessa huoneessa on omanlaisensa valo. Sävy voi olla siis täysin erilainen pelkästään kahdessa vierekkäisessä huoneessa, saati sitten remonttiliikkeen keinovalon loisteessa.
3. Jos mahdollista, älä tee valintaa heti vaan käy fiilistelemässä värejä asunnolla useampaan kertaan, sillä joskus parhaat sävy-yhdistelmät eivät löydy ensimmäisellä kerralla.
4. Yritä löytää tasapaino voimakkaiden värien ja hillittyjen sävyjen kesken. Jos käytät trendivärejä, tasapainota niitä vaaleammilla ja klassisemmilla sävyillä.
5. On tietenkin tärkeää miettiä, mitä väriä oikeasti jaksaa katsella pidempään, mutta mielestäni tätä ei kannata ottaa liian vakavasti. Maalaaminen on paljon helpompaa kuin esimerkiksi tapetointi, ja jos jokin väri alkaa kyllästyttää, voi sen päälle maalata uudestaan melko helposti.
6. Mieti asuntoa kokonaisuutena. Vaikka eri huoneissa voi olla hyvinkin erilaisia sävyjä, pyri pitämään asunnossa yhteinen linja, joka tekee sisustuksesta harmoonisen. Itse otin mukaani valitsemani sävyt myös kylpyhuoneen laattoja miettiessä.