Sokkeloinen asuntola muuttui taidokkaassa remontissa hurmaavaksi arvokodiksi – katso kuvat!

Kun Mari Martikainen muutti perheineen omakotitalosta kerrostaloon Helsingin ­Kallioon, hän toi metsän mukanaan.

Asukkaat: Helsinkiläiset Mari Martikainen, puoliso, lukioikäinen tytär ja Nöpö-borderterrieri.

Koti: 151 neliömetriä, 4 h, avokeittiö ja olohuone vuonna 1926 valmistuneessa kerrostalossa Kalliossa.

Havunvihreä sohva ja marmorikantinen pikkupöytä löysivät ensimmäisenä paikkansa, kun Mari Martikainen pallotteli mielessään uuden kodin sisustusta. Niiden värimaailmassa tiivistyi jotakin olennaista. Vihreän kaipuu valtasi Marin.

Uudessa kodissa ensimmäisenä löysivat paikkansa havunvihreä sohva ja marmorikantinen pikkupöytä.

Olohuoneen päätyseinän vihreä sävy poimittiin Tikkurilan värikartasta. Itämaiset matot on hankittu käytettyinä.

Isoäidin nojatuolit löysivät paikkansa olohuoneesta. Marin akryylimaalaus on löytänyt paikkansa seinältä.

Olohuoneen sohva sai parikseen isoäidin nojatuolit. Seinällä on Marin akryylimaalaus.

”Rakastan metsää. Kuljeskelen kaikki syksyt metsässä ja sienestäminen on yksi suurimmista intohimoistani. Tummanvihreät kuuset ja sammalmättäät ovat todella kauniita, ja se miten auringonvalo pilkottaa puiden lävitse. Halusin tuoda metsän kotiimme.”

Luonnon keskeltä Kallioon

Martikaiset myivät vanhan omakotitalonsa luonnonkauniissa Itä-Helsingissä ja muuttivat takaisin kantakaupunkiin. Vanhin tytär oli juuri lentänyt pesästä ja muu perhe seurasi perässä.

Uusi kaupunkikoti löytyi tyttären naapurista samasta 1920-luvulla rakennetusta korttelista Kalliosta. Sijainti sopi loistavasti kiireiselle yrittäjäperheelle.

Lue myös: Taide ja designvalaisimet kruunaavat ylellisen töölöläiskodin – katso kuvat ja nappaa vinkit taidehankintoihin

”Esikoistyttäremme asuu pihan toisella puolella ja nuoremman siskon koulumatka lyheni murto-osaan entisestä. Myös Nöpö-koiramme on viihtynyt. Kallion kulmilta löytyy enemmän haisteltavaa”, Mari sanoo ja nauraa.

Vanha keittiö oli aivan täynnä kaappeja. Remontissa keittiökaapistoille valittiin Ikean rungot, messinkivetimet ja -listat tekevät kokonaisuudesta oman näköisen.

Martikaiset valitsivat keittiöön rungon Ikeasta, kaapistoista on saatu ­omannäköinen messinkivetimillä ja -listoilla. Marmorinen työskentelytaso on Virosta. Harmaa takaseinä on saneerauslaastia ja lakattu Kiva-kalustelakalla.

Perhetuttu, elokuvaohjaaja Juhana Manner auttoi tilojen ideoinnissa. Hän rakensi keittiön kalusteet yhdistelemällä Ikean runkoihin vanhoja kalusteita tai niiden osia.

Erilaisiin ­lattiapintoihin Mari haki rohkeasti inspiraatioita italialaisesta kirkkoarkkitehtuurista ja ­sovelsi ideoita oman kodin mittasuhteet huomioiden. ­

Perhetuttu oli havahtunut jo edellisessä kodissa siihen, että Martikaisilla ei ollut perintökaappia. Uuteen kotiin hän rakensi heille sellaisen.

”Perhetuttumme Juhana Manner oli jo aiemmassa kodissamme pannut merkille, että meillä ei ollut perintökaappia. Niinpä hän rakensi sellaisen. Nyt kaapista löytyy isoäidin vanhoja 1950-luvun astioita, Iittalaa ja Riihimäen lasia. Oiva Toikan Flora-sarja on aarteeni”, Mari kertoo.

Kerrostaloasunto oli aiemmin toiminut asuntolana. Pohja oli sokkeloinen ja keittiöstä löytyi enemmän kaappeja kuin mitä Mari oli koskaan nähnyt. Pohjan uudistamisessa Martikaiset pyysivät avukseen tutun sisustusarkkitehdin Katriina Lankisen. Tiukka remonttiaikataulu asetti suunnittelulle ja materiaalivalinnoille raamit.

”Pyörittelimme Katriinan kanssa monenlaisia vaihtoehtoja. Se kannatti. Päädyimme kaatamaan kuusi seinää, koska halusimme lisää avaruutta ja läpitalon näkymän. Eniten päänvaivaa aiheutti kylpyhuoneen ja eteisen sovittaminen pohjaan. Materiaalien osalta jouduimme keskittymään sellaisiin, joita sai parin viikon toimitusajalla”, Mari kertoo .

Sisustusideoita matkoilta

Mari pyörittää Mifuko-nimistä sisustusalanyritystä yhtiökumppaninsa Minna Impiön kanssa. Työ vie kaksikkoa kansainvälisille messuille ja Mari on kerännyt sisustusideoita Ranskasta Keniaan.

”Pariisissa ihastuin bistroihin. Ne ovat pysyneet samanlaisina 1800-luvulta lähtien eikä kukaan ajattele, että ne olisivat jotenkin vanhanaikaisia. Samanlaista ajattomuutta halusin myös kotiimme. Valitsimme kauniisti ikääntyviä materiaaleja, jotka näyttävät vielä kuluneinakin hyviltä. Inspiraatiokuvia löysin ruotsalaisen Stiltjen Instagram-tililtä”, Mari vinkkaa.

Lue myös: Tällainen on Vappu Pimiän koti – katso videot asunnosta ennen ja jälkeen remontin

Marin rakastama metsä nousi kirjaimellisesti kodin seinille, kun seinät maalattiin vihreän eri sävyillä ja vaatekaappien ovet, keittiön päätyseinä ja pieni wc tapetoitiin Cole & Sonin luontoaiheisilla tapeteilla.

Mari harrastaa maalaamista, keltainen työ on vielä keskeneräinen.

Työhuoneen maalaustelineen keltainen maalaus on vielä keskeneräinen ja vailla nimeä. Apina-aiheinen tapetti muistuttaa Maria Keniasta, josta on tullut hänelle rakas maa.

Apinatapetti sopii loistavasti myös pikkuwc:hen.

Pikkuwc:n tunnelma on lumoava. Apinatapetti on Cole & Sonin Savuti Ardmore -kokoelmasta. Johdot on kiinnitetty messinkilistaan pienin messinkikukkasin.

Messinki sopii kauniisti kylpyhuoneeseen. Hylly on Marin itsensä suunnittelema.

Messinkinen hylly on Marin suunnittelema, osat tilattiin Peltiveikoilta. Suihku on Tapwellin.

Kylpyhuone sijoitettiin rappukäytävää päin, joten yksi seinistä on kaareva.

Kylpyhuone sai kaarevan seinän, kun se sijoitettiin rappukäytävää vasten.

”Makuuhuoneisiin ja keittiöön valitsin Botanical-sarjan tapetteja ja työhuoneeseen sekä wc:hen apina-aiheisen tapetin. Sen värit ja vehreys muistuttavat minua Keniasta, josta on tullut meille vuosien varrella rakas maa.”

”Eihän teillä ole perintökaappia”

Martikaiset halusivat palauttaa asuntoon mahdollisimman paljon sen alkuperäistä henkeä. Olohuoneen kaunis tammiparketti säilytettiin ja se sai jatkeekseen kuvioon sopivan uuden boordin. Alkuperäiset katot kuorittiin maalikerrosten alta mutta jätettiin pinnaltaan rouheiksi.

Perhetuttu, elokuvaohjaaja Juhana Manner auttoi Martikaisia tilojen ideoinnissa. Juhana rakensi keittiön ja kylpyhuoneiden kalusteet yhdistelemällä luovasti vanhoja kalusteita tai niiden osia Ikean runkoihin ja muihin valmisosiin. Yksityiskohdista tuli persoonallisia ja viimeisteltyjä.

”Juhana havahtui jo aiemmassa kodissamme, etäi meillä ei ollut perintökaappia. Niinpä hän rakensi sellaisen. Nyt kaapista löytyy isoäidin vanhoja 1950-luvun astioita, Iittalaa ja Riihimäen lasia. Oiva Toikan Flora-sarja on aarteeni.”

Vanhan kodin kalusteet istuivat hyvin uuteen kotiin. Paljon jouduttiin myös karsimaan.

Uuden kodin kalustus on hyvin pitkälle vanhan peruja, paljon piti myös karsia. Ovet ja karmit sävytettiin tummanharmailla sävyillä. Eripariset ovien painikkeet korvattiin tyylin mukaisilla, samanlaisilla messinkisillä kahvoilla. Ranskalainen Pleyel-flyygeli kulkeutui Martikaisille aikoinaan remonttiporukan vinkkaamana.

Kaunis kuparikannu on peräisin Irakista.

Koristeellinen kuparikannu on Irakista, missä Mari asui lapsena.

Tyttären työpöytä, löytö kirpputorilta, on kodin uusia hankintoja

Tyttären työpöytä löytyi kirpputorilta Salosta. Seinän tummansininen sävy on Teknoksen värikartasta. Kahvallinen Kiondo-kori lattialla ja raidallinen kori, Mifuko.

Uuden kodin kalustus on eteisen peiliä, tyttären työpöytää ja sänkyä lukuun ottamatta vanhan kodin peruja. Paljon piti myös karsia.
”Muutto oli aikamatka omaan historiaan. Kaikenlaista tavaraa, vanhoja lasten piirustuksia ja leluja oli ehtinyt kertyä. Koko omaisuus piti ’konmarittaa’, koska en halunnut siirtää eteenpäin mitään tarpeetonta”, Mari kertoo.

Heijastuvaa valoa

Takana on nyt muutama kuukausi elettyä arkea uudessa kodissa. Edessä on ensimmäinen kesä.

Martikaiset ovat sopeutuneet hyvin eivätkä haikaile omakotitalon perään. Kesämökille ja metsäretkille jää enemmän aikaa, kun ei tarvitse huolehtia piha- tai lumitöistä.

”Seuraan, miten valo liikkuu päivän mittaan huoneesta toiseen. Mietin, että suunniteltiinko ikkunoiden suunnat ja sijainnit aikoinaan valoa silmällä pitäen. Se heijastuu kauniisti kotiimme vastapäisten ristikkoikkunoiden kautta.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 4/2019.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti