laastia.jpg

Nyt päästään kurkistamaan itse keittiöremontin työvaiheisiin 🙂 Postauksessa ”Pienen budjetin keittiöremontti: Saneerauslaasti keittiön välitilassa – ennen ja jälkeen” pääset kurkkaamaan vielä postaussarjan ensimmäisen osion – ennen ja jälkeen kuvat. Postauksesta ”Pienen budjetin keittiöremontti: Valmis keittiö ja dc-fixin kiinnitys” pääset hyppäämään suoraan kolmanteen osioon, josta löytyy lisää valmiin keittiön kuvia, sekä vinkkejä mm. dc-fixin asentamiseen. Tässä postauksessa ajattelin kuitenkin käydä ensimmäiseksi läpi tarvittavat työvälineet joilla pääsee vauhtiin! Yllä olevassa kuvassa on ensimmäinen kerros saneerauslaastia levitettynä. Eikö näytäkin siltä, että hyvin peittyy laatat? No ei kyllä peittynyt, heh 🙂

TARVIKKEET:

– maalipesu (puhdistus- ja esikäsittelyaine)

– maalarinteippiä

– saniteettisilikonia

– saneerauslaastia

– Tikkurila Luja, puolikiiltävä pintamaali (jokin muukin merkki varmasti ok)

– pesusieni

– ämpäri

– lasta (itselläni käytössä kaksi suht pientä lastaa laastin levitykseen)

– pensseleitä (itsellä monta eri kokoista)

(- fairy-vettä sumutinpulloon ( dc-fixin asentamiseen))

(- dc-fix kontaktimuovia)

Ennen töihin ryhtymistä, tulee poistaa vanhat silikonisaumat, irroittaa lamput, ym. Täällä pohdittiin kauan liesituulettimen poistoa, mutta tulimme lopulta siihen lopputulokseen, että pidämme sen paikoillamme. Tuuletin ei ollut ihan kiinni seinässä, joten teippasin sen vain nätisti, ja levitin laastin reunoille  sekä nurkkiin pikkupensselillä (siis ihan oikeasti sellaisella pienen pienellä ”taulupensselillä”, heh ). Myös maali levitettiin liesituulettimen viereen pikku pensselillä, jotta sain maalia ihan liesituulettimen ahtaimpiin nurkkiin asti. Ja jos ihmettelette noita kuvissa näkyviä kengännauhoja, niin virittelimme lamput niillä irti seinästä 😀

Maalipesu kannattaa tehdä laatoille sen vuoksi, että se poistaa laatoista lian ja rasvan, sekä tekee pinnasta huokoisemman (laasti ottaa paremmin kiinni laattaan). Jostain blogista luin, että ilmeisesti kaikille laatoille ei välttämättä kannata laastittaa päälle, koska jos laatta on liian kiiltävää, niin laasti ei välttämättä pysy. En sitten tiedä onko niin, mutta meidän laattamme oli niin karhea jo ennestään, joten en ajatellut asiaa sen enempää. Ehkä tuota asiaa kannattaa kysäistä ammattilaisilta 🙂 Kannattaa myös huomioida, että maalarinteippi on hyvä irroittaa joka kerta laastin levityksen jälkeen (silloin kun laasti on vielä märkää), jotta se ei jämähdä laasti alle.

laastia1.jpg

Yllä olevassa kuvassa näkyy ensimmäinen kuivunut laastikerros. Laatat näkyvät ihan selvästi läpi, vaikka laastin levitys vaiheessa näytti siltä, että laatathan peittyvät tosi hyvin. Teimme saneerauslaastia aina suht suuren erän ämpäriin ja minulla oli myös oma pikku kippo, josta levittelin laastia seinään. Laasti levitettiin melko pienillä lastoilla, sillä keittiönvälitila ei ole kovin korkea. Suuremmalla lastalla työskentely oli hieman kömpelöä, ainakin näin ensikertalaisilla 🙂 Kun laastia oli seinässä, niin viimeistelin seinän kostutella pesusienellä ja tein seinään ”rosoista” kuviota ym. Lisäksi levittelin lastalla laastia hieman tasaisemmaksi ja tein samalla sillä haluamaani tekstuuria seinään. Tässä saa käyttää ihan omaa mielikuvitusta 🙂

laastia2.jpg

Toisen laastikerroksen levityksen jälkeen olin taas varma, että nyt ne laatat ovat jo melko lailla peittyneet, vaan ei! Emme missään nimessä pihistelleet laastin määrän kanssa, vaan laastikerrokset olivat kuitenkin aika paksuja.

laastia3.jpg

laastia4.jpg

Kolmannen laastikerroksen levityksen aikana alkoi jo väsymys painaa! Tuli fiilis, että eikö nää nyt ikinä peity, heh! Kolmannella kerroksella laastia levitettiin jo niin ronskein ottein, että peittyiväthän ne laatat sitten lopulta! Paitsi sitten tuo pesualtaan edessä oleva seinä, johon laitoin lopulta neljännen kerroksen.

Laastitimme myös jääkaapin sivulla olevan seinän, koska halusimme yhtenäistä ilmettä keittiöön. Mielestäni lopputulos on tosi hyvä, sillä nyt näyttää siltä, että välitila ei ole vain oma erillinen alue, vaan sama tekstuuri toistuu myös keittiön ja olohuoneen välisessä seinässä. Tähän seinään riitti onneksi vain yksi laastikerros.

laastia5.jpg

Yllä olevassa kuvassa laasti on viimein kuivunut ja pääsimme vihdoin maalaushommiin. Kannattaa muuten jättää hyvä väli tuohon työtilan ja laastin väliin, että siihen saa sitten hyvin levitettyä uuden silikonin. Meidänkin piti mattoveitsellä hieman raaputtaa ylimääräisiä laastikokkareita pois tuosta välistä. Apuna voi käyttää myös hiomapaperia, mikäli laastireunaa pitää siistiä. Itse en sitä sen kummemmiin siistynyt, koska silikoni peittää kyllä reunan epätasaisuuden.

Maalikerroksia levitimme kolme ja se riitti kyllä hyvin tuohon meidän seinäämme. Valitsimme maaliksi Tikkurilan Luja puolikiiltävän pintamaalin. Se on tarkoitettu juurikin kosteisiin tiloihin. Tätä maalia pystyy huoletta hinkkaamaan ja puhdistamaan. Puolikiiltävän valitsimme juurikin myös siksi, että se on helpompi pyyhkiä puhtaaksi. Aluksi hieman jännitin, että uskallanko laittaa tuohon valkoisen maalin, joka on alttiina kaikille roiskeille ym. Mutta nyt kun tässä on jo useammin kokkailtu, niin rättiä ei tarvitse kuin näyttää seinälle ja lika on poissa! Ja loppujen lopuksi ei tuohon nyt ihan valtoimenaan koko ajan räisky tomaattikestiketta 😀

laasti6.jpg

Laitoin nyt vain yhden kuvakollaasin maalatusta välitilasta, sillä muuta ihmeempää tuossa ei tapahdu, kuin että valkoinen maali syvenee. Myös keittiön ja olohuoneen välinen seinä maalattiin kolmeen kertaan. Lopuksi sitten vain pinnat puhtaiksi ja uudet silikonit paikoilleen!

Tässäpä alkaa olla valmiina juttusarjani toinen osio. Toivottavasti tästä saa vinkkejä, mikäli itse suunnittelee vastaavanlaista remonttia. Kolmannessa juttuosiossani käyn läpi valmista keittiötä ja kerron myös vinkkejä siihen, kuinka dc-fixin saa näppärästi paikoilleen.