image.jpg

Nyt olisi luvassa matkakuvia ja vinkkejä Varsovaan matkaajille. Varsova on kyllä aivan ihana kaupunki, ja vieläpä lyhyen lentomatkan päässä. Noin puolitoista tuntia ja olet jo perillä! Eli juuri sopiva kaupunkiloma kohde 🙂 Meidän reissumme sijoittui helmikuun puoleen väliin, sesongin ulkopuolelle. Siksipä saimmekin hotellin pilkkahintaan 50€/yö, aamupalan kanssa.Yövyimme Hampton by Hiltonissa, joka on aivan keskustassa. Voin kyllä lämpimästi suositella kyseistä hotellia, sillä se on siisti, moderni ja viihtyisä hotelli.

Saavuimme Varsovaan perjantai iltana ja lähdimme tiistaina aamupäivällä. Lauantaina alkoi tutustuminen itse kaupunkiin. En ollut juurikaan lukenut mitään vinkkejä Varsovan reissulle, joten avoimin mielin oltiin liikkeellä. Keskusta yllättää tulijan jo sillä, että siellä kohoavat pilvenpiirtäjät ja tunnelma on hyvinkin suurkaupunkimainen. Keskustan maamerkkinä voidaan pitää kulttuurin ja tieteen palatsia (yllä oleva kuva), joka on ilmeisesti Varsovan korkein rakennus. Tässä rakennuksessa sijaitsee myös turisti-info, josta saat näppärästi esim. kartat mukaan 🙂

Varsovan vanhakaupunki on sinänsä jännä paikka, koska se ei varsinaisesti ole vanha. Toisen maailmansodan aikana vanhakaupunki tuhoutui täysin, mutta se rakennettiin uudelleen muistuttamaan sen kulta-aikaa (eli noin 1700-1800-lukua). Lauantain oli reissumme lämpimin päivä, noin plus 10 astetta, joten kiertely vanhassa- ja uudessakaupungissa (sijaitsevat vierekkäin/limittäin) oli tosi ihanaa! Voin vain kuvitella millainen tunnelma kujilla ja aukioilla on, kun terassit avaavat ovensa.

image.jpg

Löysimme itsemme muuten vahingossa varsovalaisesta ”Design Market”-tapahtumasta (alhaalla oleva, vasen iso kuva). Tapahtuma sijaitsi kulkumatkalla vanhaankaupunkiin. Myynnissä tuolla oli käsitöitä, koruja, laukkuja, vaatteita ym. vähän niinkuin meillä täällä aikoinaan, Vanhalla ylioppilastalolla 🙂 Vanhassakaupungissa kiertelyn jälkeen lähdimme tsekkaan hieman erilaista ostoskeskusta, Mysia3. Matka kulki tuon palmuristeyksen ohi ja seuraava kuva onkin jo sisäänkäynnin edestä. Täältä löytyy kivaa sisustuskauppaa, pieniä pop up-tyylisiä liikkeitä, taidenäyttelyä ja kahvilaa. Mielestäni tuo oli tosi kiva, hieman erilainen ”ostoskeskus”.

image.jpg

Sitten hieman juttua ravintoloista. Niitähän Varsovassa riittää, ja voi vitsi kuinka edullista ulkonasyöminen onkaan! Katsoimme tripadvisorista ravintolavinkkejä ja kaikki valintamme onnistuivat nappiin. Alla olevat neljä ylimmäistä kuvaa ovat fine dining-ravintolasta, nimeltään Signature. Tämä ravintola oli H15 Boutique-hotellin yhteydessä, mutta kuitenkin myös omalla sisäänkäynnillä. Ruoka oli fantastista, ja ravintola olikin voittanut Puolan yhdessä arvostetuimmassa ruokakilpailussa ykkössijan jälkkärissä ja kolmossijan alkupaloissa. Kolmen ruokalajin illallisen (plus keittiön tervehdykset) kustansivat noin 20€ per naama! Eli todella edullista! En nyt laskenut tuohon viinejä mukaan, mutta joka tapauksessa, halpaa kuin saippua 🙂

Seuraavat neljä kuvaa on Aioli-ravintolasta, josta saa ihania hamppareita, pitsoja ym. finger foodia. Nam nam, ihan törkeän hyvää ruokaa sielläkin! Ja ihan muutamalla eurolla selviää myös tässä ravintolassa. Tyyliltään ravintola on hieman industrial-tyylinen ja se näytti olevan erittäin suosittu paikallisten nuorten keskuudessa. Annokset olivat muuten tosi isoja 🙂

image.jpg

Alla olevat kuvat ovat Uprising-museosta. Museossa kerrotaan erityisesti Varsovan miehityksestä ja pommituksista toisen maailmansodan aikana, sekä Puolan kansannoususta. Mielestäni museo oli erittäin mielenkiintoinen, eikä sellainen perinteinen tylsä. Menimme tuonne sunnuntaina, jolloin muuten on ilmainen sisäänpääsy. 

image.jpg

Sitten siirrytään shoppailuun, jee! Museossa kiertelyn jälkeen lähdimme ostoskeskus Arkadiaan, joka taitaa olla Euroopan suurin ostoskeskus. Melko monessa paikkaa oli vielä alet, joten vaatevarastoa tuli täydennettyä 🙂 Menimme sinne taksilla, joka muuten on halpaa lystiä. Yleensä taksimatkamme maksoivat alle 5€. Jopa kentältä keskustaan pääsee noin kuudella eurolla. Jos haluaa päästä vielä halvemmallla, niin metromatkat esim. Arkadia-keskusta, kustantaa alle euron. Tai olikohan yhdensuuntainen lippu peräti vain jotain 20 senttiä!

Alla olevassa kuvassa näkyy tuollainen aaltoileva lasirakennus, joka on nimeltään Zlote Tarasy. Tämä ostoskeskus löytyy heti keskustasta, ja kätkee sisäänsä paljon kauppoja ja ns. ”ravintolamaailman”. Täällä oli 14.2, eli ystävänpäivänä, kaikenlaista ohjelmaa ja monessa liikkeessä oli ystävänpäivä alennuksia. Lempikauppani oli pt, jossa oli 14.2 kaikki tuotteet puoleen hintaan. Tästä meninkin aivan villiksi, ja mukaan tarttuikin melkoinen määrä tavaraa mukaan, jopa seinähyllystä lähtien, hahhah!! Muutenkaan liikkeen hinnat eivät olleet pahoja, joten kannattaa ehdottomasti käydä! Pt:n vierestä löytyy myös toinen suurempi sisustusliike, mutta se ei ollut ihan omaa tyyliäni, hieno kylläkin. Lisäksi Zlote Tarasysta löytyy myös Zara Home, josta ostin itselleni jo täällä blogissakin vilahtaneen pellava päiväpeitteen.

Lisäksi keskustasta löytyy hieman outlet-tyylinen ”sekatavarakauppa” TK Maxx. Itse löysin tuolta Steve Maddenin ja Cole Haanin aurinkolasit noin 15€/kpl. Tuo on vähän sellainen paikka, että tavaraa pitää penkoa, jotta löytäsi jotain. Eli toisen unelma ja toisen painajainen 🙂

Mikäli laatumerkkeihin haluaa satsata enemmänkin, kannattaa mennä Vitkac-ostoskeskukseen. Tämä sijaitsee itseasiassa ihan Mysia3:n vieressä. Täältä löytyy esimerkiksi Louis Vuittonin, Guccin, Pradan, Yves Saint Laurentin jne. myymälät.

image.jpg

Meinasin unohtaa sanoa, että kannattaa myös testailla puolalaisia perinneruokia. Yllä on vielä pari kuvaa puolaisista perinneruuista, kuten Zurek:ista, joka on hapanjauhokeittoa. Meidän keitossa oli myös makkaranpaloja, ja täytyy kyllä sanoa, että ei tuo nyt hullumpaa ollut 🙂 Viimeinen pannukuva on dumplingseista, eli taikinanyyteistä, jotka on täytetty oman mielen mukaan. Omieni sisälle valitsin kaalta ja jauhelihaa, sekä päälle on ripoteltua pekonia. Ei ehkä ihan terveellisimmästä päästä, mutta hyvää oli!

Tällainen oli minun reissuni. Toivottavasti tästä saa joku hieman vinkkejä, tai vaikka kipinän viikonloppu reissulle 🙂