Uusi vuosi lähtee käyntiin nyt uudella energialla, ja päätinkin alkajaisiksi tuoda esille yhden isoimmista koti-projekteista, lattian maalauksen. Sisustuslehdet ja netti ovat täynnä skandinaavisen kauniita valkoisia sisustuskuvia ja niistä hurmaantuneena halusin muutosta myös omaan kotiin. Ajatus tuntui helpolta ja hommaa lähdettiin toteuttamaan avoimin mielin ja ehkä liian ruusuisin mielikuvin.. 🙂 Sen verran lattian maalausurakasta olin ottanut selvää, että se on mahdollista toteuttaa parkettilattialle, joten urakka laitettiin suht nopeasti käyntiin.

Kotini on 63 neliöinen kolmio, joten huonekaluja oli helppo siirtää huoneesta toiseen maalausprojektin aikana, eli mitään ei onneksi tarvinnut kantaa ulos talosta. Tämä helpotti myös lattian kuivumista, jolloin ei tarvinnut pitää kiirettä sen suhteen, että huonekalut pitäisi saada nopeasti takaisin paikoilleen. Maalausurakka aloitettiin makuuhuoneesta. Taka-ajatuksena tässä oli, että jos homma menee ihan pieleen, piilottaa sänky suurimman osan lattiasta 🙂 Makuuhuoneen lattia hiottiin käsipelillä, joka muuten osoittautui äärettömän raskaaksi. Listoja ei irroitettu seinästä, vaan ne maalattiin omalla maalilla valkoiseksi. Makuuhuone oli siis ”testi-huone”, ja kun sen maalaus onnistui hyvin, jatkettiin maalausurakkaa eteenpäin. Tosin en kyllä tiedä mitä lattialle olisi tehty, jos se olisi mennyt ihan pieleen, mutta siltä onneksi säästyttiin! Tämän ensimmäisen huoneen jälkeen opimme hieman tekniikkaa, kuinka maalaus kannattaa suorittaa ja siirryimme myös lattian hiomisessa konetekniikkaan 🙂 Yhteensä lattia ja listat taidettiin maalata kolme kertaa. Vinkkinä lattian maalausta suunnitteleville; ei kannata ohentaa maalia liian paljon vedellä, koska silloin maalikertoja tarvitsee enemmän, kuten 1. maalikerroksen kuvasta näkee, on lattia melko läpikuultava. Itse teimme niin, että ohensimme ensimmäistä maalikerrosta hieman vedellä, mutta loput kaksi kerrosta maalattiin pelkällä maalilla.

Lattia.jpg

Tatta daa! Seuraavaksi muutama kuva valmiista lattiasta. Olen äärettömän tyytyväinen lopputulokseen! Haaveilemani valkoinen lattia on viimeinkin valmis! Koko asunnon ilme on muuttunut, ja kotona on ihanan valoisaa! Kuten huomaatte, meillä asustaa pieni eläinasukki, ja mielessä kävikin, kuinkahan pienet tassut raapivat lattiaa.. Helpotuksena voi todeta, että maali ei ole kärsinyt juoksuleikestä ympäri olkkaria ja keittiötä, vaan kestää hienosti! Tietysti lattiassa on pintanaarmuja ym. muita elämisen merkkejä, mutta lähinnä tässä haen sitä, että itse puuparketti ei ole naarmujen myötä tulut näkyviin, vaan naarmut ovat ”maalin päällä”.

Valmis lattia.jpg

Sitten vielä lopuksi yhteenveto tehdystä urakasta. Kannatiko? No kannatti! Oliko työn määrä valtava? Oli! Toteutimme maalausoperaation viime kesälomalla, joka edesauttoi projektin etenemistä. Faktahan on lopulta se, ettei asunnossa voi mitenkään asua koko urakan ajan, tai meillä se ainakin loppui siihen, kun aloimme maalata olohuone/keittiö/eteinen akselia. Tila vaati neljä maalikerrosta, joten aikaa maalaukseen kului useampi päivä. Lopulta kun saimme neljännen maalikerroksen lattian pintaan, jätimme asunnon kuivumaan, ja lähdimme kesälomareissulle. Tuona aikana asunto sai kuivua rauhassa, ja kun palasimme reissusta takaisin, ”muutimme” kotiin takaisin 🙂 Ei voinut kuin ihalla asuntoa, kun oven eteisestä aukaisi! Mahtava fiilis! Maalasin vielä olohuoneen, keittiön ja eteisen listat kerran valkoisella, koska niissä näkyi telan jäljet lattian maalauksesta. Helpommalla varmasti pääsisi jos olisi asentanut vain valkoisen laminaatin, mutta itse maalaamisessa houkutteli se, että se tuli erittäin edulliseksi. Hommassa on vaan aivan järjetön urakka! Mutta loppujen lopuksi, en voi kuin suositella rohkeasti projektin aloittamista, sillä lopputulos on mahtava, ja onhan se itse tehty!