Ruokakirjailija vinkkaa, miten opit nauttimaan elämästä kuin ruotsalainen: ”Hienostelu tuo arkeen kauneutta”

Ruotsiin kotiutunut ruokakirjailija Elna Nykänen Andersson ­rohkaisee suomalaisia kokeilemaan vähemmän tunnettuja ruotsalaisia herkkuja: mereneläviä, gubbröraa tai perunapaistikkaita lisukkeilla. Ja makea elämä on vain hyvä asia!

Ruotsalaiset  rakastavat sokeria! ruotsinsuomalainen ruokakirjailija Elna Nykänen Andersson, 42, tietää.

Niinpä makeus yhdistyy ruotsalaisessa ruokakulttuurissa perinteisesti happamaan, esimerkiksi janssoninkiusauksessa, lihapullissa ja puolukkahillossa tai graavilohessa.

”Kahvipöydässä on hyvä olla sen seitsemän sortin pikkuleipää.”

Ja vohveleita ruotsalaiset vasta rakastavatkin. Niille on jopa kalenterissa oma päivä, våffeldagen, 25. maaliskuuta.

Elna sanoo olevansa itsekin sokerihirmu. Kookoshuiput ja Estelle-kakku maistuisivat, mutta arkena hän kokkaa terveellistä perusruokaa. Nopeaa, terveellistä ja hyvää, lisukkeena ruisleipää ja kauramaitoa.

”Unelmajuhlani tosin olisivat kuin Peppi Pitkätossun syntymäpäivät: pöytä notkuisi erilaisia herkkuja.”

Lue myös: Ruokabloggaaja paljastaa: ”Uusia reseptejä varten kokkaan saman annoksen kymmeniä kertoja”

Nostalgisia ja moderneja reseptejä

Elna on perehtynyt naapurimaan ruokakulttuuriin jo parinkymmenen vuoden ajan. Hän matkusti aikoinaan Tukholmaan opiskelemaan, rakastui ja muutti Ruotsiin pysyvästi vuonna 2000. Nyt hän on julkaissut kirjan Kära Sverige (Cozy Publishing).

Siinä hän käy läpi modernien reseptien lisäksi nostalgisia ruotsalaisia ruokia, jotka ovat usein savustettuja, säilöttyjä ja pitkään kypsytettyjä. Omiin suosikkeihin kuuluvat esimerkiksi erilaiset sillit tykötarpeineen.

Hapansilakkajuhlat perinne

Ruotsalaiset pitävät merenelävistä. Rapujuhlia viettävät lähes kaikki, mutta jotkut järjestävät perinteisiä hapansilakkajuhlia.

Elna riemastui, kun sai sinne kutsun pari vuotta sitten. Kokemus oli positiivinen yllätys.

Tärkeää oli avata purkit ulkona. Sen jälkeen sisältö huuhdeltiin vedellä. Juhlissa jokainen perkasi itse silakkansa, ja paloja aseteltiin leivälle. Elna vakoili tekniikkaa vieruskaverilta.

”Hapansilakka ei maistu pahalta, vaikka sen haju onkin kaamea. Maussa korostuu suolaisuus ja umami.”

Elna on huomannut, että kun juhlalle vain on aihetta, ruotsalaiset levittävät pöytään pellavaliinan ja kattavat kauniisti.

Ihmiset kyläilevät usein toistensa luona, ja ystäviä ja läheisiä nähdään myös ravintoloissa.

”Makea elämä ja hienostelu voi olla hyväkin asia. Se tuo arkeen kauneutta ja iloa.”

Juttu on julkaistu Dekossa 11/2018. 

Kuka?

  • Elna Nykänen-Andersson on ruotsinsuomalainen toimittaja ja ruokakirjailija. Perheeseen kuuluu ruotsalainen arkkitehtimies Erik sekä 10-vuotias Alva ja 8-vuotias Ivar.
  • Työskenteli pitkään STV:n suomen- ja ruotsinkielisissä uutisissa. Työskentelee nykyisin sisällöntuotannon toimistossa OTW:ssa.
  • Julkaissut hiljattain kaksikielisen ruokakirjan Kära Sverige – Ruotsalainen ruokakirja, Det svenska köket (Cozy Publishing).
Avainsanat matkailu

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti